Vyhledávání

Kontakt

V kukuřičném poli

23.12.2014 16:01

V naší krajině se zabydlela kukuřice a my jsme si na ní zvykli. V teplejších krajinách našeho státu pokrývá každou sezonu tisíce hektarů. A na každém poli statisíce, miliony rostlin. Pokud pojedeme po silnici autem kolem kukuřičného pole bude se nám zdát monokulturní porost relativně zdravý (samozřejmě díky pesticidům). Zkuste ale zastavit, vylést z auta a podívat se zblízka. Nalezneme zde spoustu "drobností" které by asi měly být jinak. Víme, že kukuřice má jednopohlavné květy. Tak proč tedy ze samčích květů na vrcholku rostliny tu a tam visí maličké palice bez šustí? A naopak na samičích palicích se občas objeví místo semen hluché samčí květy. A ani tvar palic vždy není normální. Vyskytují se různé deformace. 

Z paždí listů může vyrůst i více palic různě zdeformovaných a pokroucených. Vyskytují se i palice se zakrnělým šustím, nebo zcela bez něj. 

I samo šustí bývá deformované a vyskytují se na něm různé přebytečné výrůstky a ocásky. Je mi líto, že jsem prohlídce kukuřičných polí nevěnoval v létě a na podzim více času a že jsem více nefotografoval, ale i tak mě stav kukuřice na polích zděsil. Co se stalo? Nelze jednoznačně prokázat, že to zavinila monokultura, nebo pesticidy, ale je to pravděpodobné. Dalším negativně působícím faktorem pak mohla být i sněť, která se na zkoumaných polích v různé míře rozšířila. Na druhou stranu nemohu prokázat, že by na polích s vyšším výskytem sněti byl vyšší výskyt deformací. Dalším možným činitelem je degradace průmyslových odrůd, které byly po léta semenařeny v pesticidy ošetřovaném a umělými hnojivy hnojeném prostředí. Rozhodně si myslím, že by bylo potřebné se tomuto tématu více věnovat. Příští rok se o kukuřici v mém okolí budu zajímat více. Ještě bych se měl zmínit o faktu, že v mém porostu kukuřice (cca 4x1 m), o který jsem se staral bez použití chemie se zmíněné deformace neobjevily. Je možné, že by se projevily při vyšším počtu rostlin, ale... Nakonec bych vás chtěl poprosit o spolupráci, vlastníte-li nějaký snímek deformace kukuřice, pošlete mi ho ne e-mail semenareni@seznam.cz. Rád ho zde uveřejním. 

Diskusní téma: V kukuřičném poli

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.