Vyhledávání

Kontakt

Užitečná permakulturní i nepermakulturní literatura

20.12.2015 17:24

"V létě dělej, v zimě se vzdělej" zní jedno staré české přísloví. Už proto, že zima je obdobím především příprav na jaro a studia permakulturní literatury, by se vám mohl hodit menší přehled permakulturní i jiné zajímavé literatury. Uvádím pouze tituly, které jsem sám četl a tudíž s nimi mám osobní zkušenosti. Zatímco některé knihy jsou takřka filozofické, tak v jiných najdete ryze praktické návody na pěstování a budování pozemků. Mnoho knih o permakultuře dosud nebylo přeloženo do češtiny a tak jsou k dispozici pouze slovenské překlady, nebo povětšinou anglické originály. Pokud stejně jako já nemáte nijak zázračné znalosti angličtiny doporučuji si společně s knihou otevřít i překladač, nebo slovník a neznámá slovíčka si rovnou hledat. Touto cestou se během krátké doby naučíte anglicky pojmenovat většinu plodin, bylin a zahradních prací. 

Zahrada k nakousnutí - permakultura podle Seppa Holzera, Sepp Holzer 

Kniha rakouského permakulturního sedláka Seppa Holzera je plná praktických a často originálních rad, nápadů a postupů. Osobně toto dílo považuji za velmi přínosné, protože Holzerův styl permakultury je ryze praktický, nápady realizovatelné a zásady všeobecně platné. Na začátku knihy autor popisuje principy svého způsobu hospodaření a řeší otázku vytváření permakulturního pozemku. Dále se věnuje různým aspektům zemědělství (půdě, vodě, ovoci, zelenině, obilí, zvířatům...). Na této knize oceňuji hlavně autorův realistický přístup k permakultuře a určitě patří mezi nejlepší. 

Poušť, nebo ráj, Sepp Holzer 

Na rozdíl od prvně jmenované knihy se toto dílo soustředí spíše na globální problémy a takzvané ekologické katastrofy (sesuvy půdy, nedostatek vody, jídla, požáry, sucho, chudoba...) a navrhuje elegantní a jednoduché způsoby řešení, které doplňuje o příklady a ukázky z projektů, které Sepp Holzer realizoval po celém světě v různých podnebných pásech. Velký prostor je věnován vodě, jakožto životadárné kapalině. 

Království bylinek v permakulturní zahradě, Claudia a Josef Andreas Holzerovi, Jens Kalkhof 

Kniha částečně navazuje na předchozí dvě a nabízí konkrétní příklady řešení bylinkových záhonů, spirál, malý přehled druhů bylinek ale i obecné návody popsané v prvně jmenované knize. 

Rajská zahrada - pěstujeme jedlé vytrvalé rostliny, přehled od A do Z, Alexander Heil 

Celá kniha až na pár prvních listů je vlastně seznamem vytrvalých jedlých rostlin s jejich popisy. Najdete v ní i tipy, kde si dané rostliny obstarat, ač pro českého čtenáře to u méně známých rostlin znamená cestu do zahraničí. Při listování knihou vás zcela jistě překvapí, co všechno je vlastně jedlé a využitelné. V knize ale nehledejte přesnější rady k pěstování a většina fotografií je černobílých. Dílo dobře poslouží k prvnímu seznámení s rostlinou, získávání zkušeností je ale již na vás. 

Pěstujeme si vlastní semínka, Petr Dostálek a kolektiv 

Pravděpodobně jediná česká kniha o domácím semenaření. Velice přínosné dílo, které se sice přímo neváže na permakulturu ale rozhodně stojí za přečtení. Ryze praktická kniha, která zmiňuje veškeré detaily semenaření více než 60 druhů zelenin a polních plodin. Hlavní text je doplněn rámečky, ve kterých různí autoři líčí své často již dlouholeté zkušenosti s domácím semenařením, což knihu činí ještě zajímavější. 

Genetika pro gymnázia, Jan Šmarda 

Každý, kdo se věnuje domácímu semenaření, nebo amatérskému šlechtění by se měl obeznámit se základy genetiky. Právě tato učebnice je v tomto směru pro náš účel zcela dostačující. Jednotlivé kapitoly genetiky jsou vysvětleny velmi jednoduše a srozumitelně. Přečtení této knihy vám umožní lepší organizaci vlastního šlechtění a objasní vám, co stojí za výsledkem vašich šlechtitelských a semenářských úspěchů a neúspěchů. 

Biozahrada - praktická příručka, Annelore a Susanne Brunsovy 

Velmi názorná publikace umožňující pochopení základnich vztahů mezi organismy a prostředím na vaší zahradě. Samozřejmě nechybí ani návody na pěstování jednotlivých rostlin bez minerálních hnojiv a agrochemikálií. Styl zahradničení popsaný v této knize nezapadne do všech pravidel permakultury, ale i tak hlavně pro svou srozumitelnost a názornost patří tato kniha do permakulturní knihovny. 

Práce na biozahradě, Annelore a Susanne Brunsovy 

V podstatě pokračování předchozího díla, které se jen hemží praktickými návody na výrobu kompostérů, beden na brambory, fóliových krytů, pařenišť a mnoha dalších věcí. Tato publikace se zaměřuje spíše na praktické dovednosti a činnosti, než na popis určitého stylu hospodaření. Proto je opravdu široce použitelná na biozahradách, permakulturních zahradách i při jiném způsobu hospodaření. 

Výsledky šedesátileté práce, I. V. Mičurin 

Stěžejní dílo sovětského šlechtitele I. V. Mičurina. Pokud pominu ideologickou předmluvu, tak kniha stojí i přes svou kontroverznost za přečtení. Podstatnou část zabírají pomologické popisy Mičurinových výpěstků, které jsou doprovázeny ne příliš kvalitními kresbami. Nechybí ani popisy Mičurinových kontroverzních metod a přístupů (především vegetativní hybridizace). Ať už máme na práci tohoto člověka jakýkoli názor, tak stojí za zmínku, že se v poslední době začínají objevovat názory z vědeckých kruhů, že veškeré Mičurinovy hypotézy nemusely nutně být špatné. Na určité pasáže se však musíme dívat s nadhledem (kupříkladu popis odrůdy hrušně, která část svých plodů vytváří vegetativně z řapíků listů :) 

Co rostlo u babičky na zahradě - tradiční odrůdy, Jan Novák 

Přehled starých odrůd a zapomenutých druhů ovoce, zeleniny, bylin, okrasných rostlin i polních plodin. I přes svůj popisný ráz se kniha čte dobře a je doplněna o spoustu fotografií a zajímavých údajů. Nechybí ani lidová pojmenování zmíněných rostlin. Tato kniha je určitě více než praktický katalog pro výběr rostlin do permakulturní zahrady. 

Malá zahrádka, velké výnosy, Rodolphe Grosléziat 

Tato zahradnická příručka popisuje zásady intenzivního hospodaření, které vždy není v souladu s permakulturními zásadami, ale i tak obsahuje některé zajímavé informace o výnosech a šetření drahocenným místem, což se velice hodí zvláště na malých zahrádkách. Text bohužel obsahuje doporučení odrůd, které se v České republice nedají sehnat a zdá se, že překladem místy utrpěl. Pro permakulturu nikterak převratné dílo, ale k obohacení permakulturní knihovny určitě zajímavé. 

Mrkev miluje rajčata - tajemství úspěšného zahrádkáře, Louise Riotteová 

Naprosto jedinečná kniha o vztazích mezi jednotlivými rostlinami. Praktický rádce pro toho, kdo praktikuje smíšené kultury. Účinky kombinací ale bude nutné ještě ověřit v podmínkách České republiky a jak mnoho permakulturních zahradníků zakusilo na vlastní kůži, tak smíšené kultury neřeší všechny problémy. Některé z popsaných rostlin se u nás nedají sehnat, nebo rostou jen v teplejších oblastech. Každopádně zajímavá kniha. 

Zahrada na jednom metru čtverečním, Mel Bartholomew 

Tuto knihu zde uvádím spíše jako zajímavost. Autor popisuje svou vlastní dosti originální metodu pěstování plodin v záhonech o velikosti 1 metru čtverečního. Mnoho ze zásad této metody je v přímém rozporu s pravidly permakultury, ale i tak je zajímavé si ji přečíst. 

Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku, Jaroslav Svoboda

Této knize českého permakulturisty vděčím za první setkání s permakulturou. Vzbudila ve mně nadšení, ale o kompletní návod se nejedná. Styl popsaný v této knize je hodně extenzivní. Metody je tedy lepší si nejprve ověřit na své vlastní zahradě (kupříkladu tolik vychvalovaná polykultura u mě skončila několikrát totálním fiaskem, ač jsem postupoval podle návodu). Nicméně kniha je hodnotnou designérskou příručkou se seznamem využitelných rostlin. 

Babiččiny rady do zahrady, Andrea Kern 

Publikace popisuje permakultuře velmi blízký styl zahradničení, který praktikovali naši předkové. Je doslova nabitá praktickými návody a tipy, které se jinde nedočtete, ale je třeba je prakticky ověřit, ne všechny fungují. Každopádně zajímavá kniha, která do permakulturní knihovny patří. 

Lunární zahrada, Johanna Paunggerová a Thomas Poppe 

O působení Měsíce na pěstované plodiny toho bylo již mnoho napsáno. Teorie tohoto typu jsou jen těžko ověřitelné a tak záleží pouze na vašem vlastním pocitu, nebo výsledcích. Ať je to s Měsícem jakkoli, tak tato kniha představuje dobrý námět k pokusům. 

Malá pomologie 1 - 5, různí autoři 

Každý, kdo se zabývá starými odrůdami ovoce by měl mít doma starší pomologickou literaturu, kde jsou dobové odrůdy popsány a dává tak naději na určení vlastních nálezů a výpěstků. Tato série pěti knih popisuje odrůdy socialistického Československa, ale i starší. Oproti níže jmenované je sice pro náš účel méně hodnotná, ale lépe sehnatelná. 

Lidová pomologie, Josef Vaněk 

Stěžejní dílo české pomologie, nikde se mi nepodařilo vypátrat, zda opravdu vyšly všechny slíbené díly, ale pravděpodobné je, že ne. Skutečně hodnotný atlas od kterého se vyplatí mít alespoň několik základních dílů. 

Zdravá zahrada, Helena Vlašínová 

Zajímavé čtení o přírodě blízké zahradě. Popisovaný styl zahradničení je extenzivní a počítá s využitím smíšených kultur, užitečných živočichů, divokých rostlin a plevelů. Pěkně zpracovaná publikace s mnoha hodnotnými tabulkami. Obsahuje mimo jiné asi nejlepší tabulku vztahů mezi plodinami ve smíšené kultuře. 

Česká biozahrada, Radomil Hradil 

Poměrně rozsáhlá kniha s velkým množstvím fotografií, užitečných rad i postupů. Nechybí ani základní informace o smíšených kulturách, semenaření (zajímavé údaje o klíčivosti semen, možnostech křížení atd.) i jiných technikách. 

Permakultura, David Holmgren 

Základní dílo permakulturní filozofie a teorie. Pokud netoužíte po kompletním filozofickém výkladu permakultury existují i praktičtější knihy. 

Revolucija jednej slamky, Masanobu Fukuoka 

Slovenský překlad díla o bezorebném pěstování obilí a permakultuře od nejznámějšího japonského permakulturisty. V poslední době vzrůstá zájem o metody bezorebného pěstování a metoda Fukuoka-Bonfils je určitě jednou z nejzajímavějších. Určitě stojí za přečtení. 

Tradiční zemědělství na Valašsku, Jaroslav Šťastný 

Nikdy neškodí poučit se o minulosti našeho zemědělství. Tato kniha poměrně podrobně pojednává o technikách a hlavně materiálním vybavení (stroje, nástroje, stavby) tradičního horského Valašského zemědělství. Některé prvky tohoto stylu hospodaření by určitě stály za vyzkoušení a další rozvoj. 

Úvod do permakultury, Bill Molison 

Jedno ze stěžejních děl permakultury od jednoho z jejích zakladatelů. Kniha ryze praktická zabývající se drobnostmi a detaily při pěstování a uspořádání prvků permakulturní zahrady i designem mnohahektarových pozemků napříč klimatickými pásy. Obsahuje mnoho praktických a originálních nápadů, které soudobá permakultura pozapomněla, nebo se nerozšířily. 

The Resilient Gardener, Carol Deppe 

Dosud nepřeložená kniha americké permakulturistky a nezávislé šlechtitelky Carol Deppe. Popsaný zahradnický styl počítá s možnou budoucí změnou klimatu a směřuje jednoznačně k samozásobitelství. Velký prostor je věnovaný návodům k pěstování hlavních výživných plodin, jako jsou brambory, kukuřice, fazole a tykve. Zcela unikátní jsou autorčiny zkušenosti se semenařením a šlechtěním. 

How to grow more vegetables, John Jeavons 

Další nepřeložená permakulturní kniha popisující velmi intenzivní styl hospodaření (biointenzivní hospodaření). Tento styl počítá s rytím, pěstováním zákrskových dřevin a snaží se o maximální úsporu prostoru. Výsledky tohoto typu zahradničení jsou pozoruhodné a proto stojí určitě za vyzkoušení.  

 

 

 

 

Diskusní téma: Užitečná permakulturní i nepermakulturní literatura

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.