Vyhledávání

Kontakt

SROVNÁNÍ 18 ODRŮD RAJČAT

06.09.2015 15:41

Rajčata jsou často uváděna jako celosvětově nejoblíbenější zelenina. Možná, že za tím tkví i rozmanitost, která se pod jednoduchým slovem rajče skrývá. V poslední době jsou na zahrádkách čím dál oblíbenější rajčata neobvyklých barev. Ke koupi jsou semena bílých, fialových, modrých, oranžových, žlutých, zelených a samozřejmě červených rajčat. Mohou být drobná jako třešně, nebo velká jako pomeranče. Nemohl jsem zůstat pozadu a vysázel jsem 18 odrůd převážně starých odrůd rajčat. V tomto článku bych chtěl krátce zhodnotit jejich klady a zápory a navrhnout odrůdový sortiment pro permakulturní zahradu. Dříve, než se pustím do hodnocení několik stručných informací: 

PŘEHLED ODRŮD: 

tyčková rajčata: Tigerella, Stupické polní rané, Sláva Porýní, Tiger Tom, Skvrnitý říman, Black russian, Angreštové žluté, Tygrované, Citrónové, Od pěstitelky ze sídliště 1, Od pěstitelky ze sídliště 2, KBX, Albertovské žluté 

keříčková rajčata: Paprikové červené, Šejk 

divoká rajčata: divoké červené (Gengel), divoké z Hané, divoké žluté pidi z Francie (Gengel) 

PĚSTEBNÍ PODMÍNKY: 

Rajčata jsem vysel v polovině března do truhlíčků za jižní okno a zavlažoval vždy, když povrch substrátu mírně oschnul. Sazenice jsem do výsadby nepřepichoval. Sadba vyrostla do výšky zhruba 20 cm a byla poměrně hustě olistěna . Některé sazenice se ale vytáhly. Po otužení jsem sadbu vysázel v polovině května do záhonů zamulčovaných kompostem. Zaléval jsem dle potřeby a zhruba 2x za měsíc přihnojil jíchou z králičího hnoje v koncentraci 30%. Část sazenic jsem vysázel již na začátku května do skleníku. Jednalo se o tyto odrůdy: Tigerella, Skvrnitý říman, Golden currant, KBX IKellog breakfast, divoké červené, divoké z Hané a divoké žluté pidi z Francie. Tyčková rajčata jsem zaštipoval a terminál jsem odstranil po dosažení výšky 1,8m. To bylo u většiny kusů v druhé polovině srpna. U některých až nyní začátkem září. 

PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ: 

Při pěstování se vyskytly následující problémy: praskání plodů, nekróza špiček plodů a zelený límec. Nekrózu má za následek nedostatek vápníku v okamžitě přijatelné formě při zvýšení teploty (což byl při letošních vedrech velký problém). Tento neduh jsem řešil postřikem na list výluhem z dřevěného popela v koncentraci 30%. Postřik byl částečně účinný. Značně zpomalil poškozování dalších plodů a zastavil šíření nekrotických skvrn na již poničených plodech. Tyto plody jsem ale musel z rostlin ve většině případů odstranit, protože nekrotické pletivo nezarostlo zdravým a hrozila infekce plísněmi. V našem kraji nebývá větším problémem plíseň bramborová. Pokud se letos objeví, tak dám vědět o odolnosti jednotlivých odrůd. 

TEST ODRŮD: 

Nyní již k samotnému zhodnocení. Jako první oblíbená tyčková rajčata: 

Tigerella 

Velmi plodná odrůda s červenými středně velkými plody a žlutým, nebo žlutozeleným žíháním. Plodí v bohatých vijanech. Rostlina je přiměřeně hustá všedního vzhledu. Běžně dostupná odrůda dobré aromatické chuti s velkým podílem šťávy. Velmi náchylná k praskání plodů, k nekróze odolná. Zelený límec se projevuje nedobarveným žíháním, což kvalitu plodu ovlivní pouze mírně. Sklizeň spíše raná a bohatá.  

Stupické polní rané 

Raná a všeobecně známá stará odrůda. Nejranější z letos pěstovaných. Plodí méně a menší aromatické šťavnaté plody běžné červené barvy a tvaru. Nejznámější rajče s bramborovým listem. Rychle žene do výšky, rostlina velice řídká. K praskání plodů méně náchylná, stejně tak k nekróze a zelenému límci. 

Sláva Porýní 

Velice plodná stará odrůda dobré chuti. Plod šťavnatý, ale pevný, běžné barvy i tvaru. Pro pozdnější sklizeň. Plody jsou velmi jakostní, vzhledné. Rostlina bujného vzrůstu, přiměřeně hustá. K praskání méně náchylná, k zelenému límci náchylnější, k nekróze odolná. 

Tiger Tom 

Méně plodná stará odrůda. Prostředně raná s menšími šťavnatými plody červené barvy se žlutým žíháním. Rostlina všedního vzhledu, spíše řidší. K praskání náchylná, k zelenému límci a nekróze odolnější. 

Skvrnitý říman 

Stará plodná odrůda s velkými plody protáhle zašpičatělého tvaru. Prostředně raná, výborné plody s převahou dužniny červené barvy se žlutým žíháním. Rostlina má tendence k zahušťování. K praskání odolná, zelený límec se projevuje nevyzrálým okolím stopky a žíháním zelené barvy. K nekróze náchylná.

Black russian 

Stará pravděpodobně ruská odrůda s plody fialové barvy, poněkud zhranatělými. Pro pozdní sklizeň. Plody méně šťavnaté, ale dobré chuti. Rostlina řídká, náchylná k praskání. K zelenému límci méně, k nekróze spíše odolná. Výnos nízký. 

Angreštové žluté 

Stará ranější odrůda s obrovským bohatě větveným vijanem a malými soudečkovitými, nebo lehce hruškovitými plody dle zralosti žlutými, až žlutooranžovými. Rostlina vyžaduje díky obřímu vijanu více místa. Údajně jde o "polodivoké" rajče. Výnosná cherry odrůda do nepohody. Odolává všem zmíněným neduhům. 

Tygrované 

Patrně jde o přejmenovanou odrůdu Stripped stuffer (původně z trhu v Kolíně). Plody velké, červené se žlutým žíháním. Vijany bohaté. Při řezu plodem zjistíme, že značnou část objemu zabírá dutina, stěna je pevná a dužnina je značně redukována (právě toto je můj hlavní důvod domnívat se, že jde o Stripped stuffer - odrůdu určenou k plnění). Bujně rostoucí rostlina se sklony k zahušťování. Pro pozdní sklizeň, výnosná. Odolná všem zmíněným neduhům. 

Citrónové 

Velmi pozdní odrůda s plody žluté barvy, tvaru a částečně i kyselosti citrónu. Velmi plodná. Vijany stejné jako u odrůdy Golden currant. Plody jsou ale značně větší, než u této odrůdy a proto vijany působí impozantním dojmem, ale ztěžuje to dozrávání. Odolná všem zmíněným neduhům. Rostlina zahušťuje a roste nejbujněji z pěstovaných odrůd. Domnívám se, že jde o přejmenovanou odrůdu Citrina (původ z Kolínského trhu). 

Od pěstitelky ze sídliště 1 

Nejspíš krajová odrůda s bramborovým listem a jemnou malinovou příchutí. Semenaří ji starší pěstitelka na malé zahrádce u jednoho ze sídlišť v Kolíně. Trpí zeleným límce, nekrózou vůbec a praskáním mírně. Málo výnosná, barva červená, tvar všední, velikostí menší plody. Rostlina řídká. Pro středně ranou sklizeň. 

Od pěstitelky ze sídliště 2 

Stejného původu, jako první odrůda. Rostlina všedního vzhledu. Plody velké a pevné, bohatě plodí. Chuť všední, odrůda odolná nekróze, náchylnější k praskání a spíše odolná zelenému límci. Sklizeň prostředně raná, plody běžné barvy i tvaru.  

KBX 

Stará americká odrůda biftekového rajčete s bramborovým listem. Plody jsou obrovské, ploché v plné zralosti oranžové, málo šťavnaté s dužninou příjemné chuti a s příchutí dýně. Rostlina velice robustní. Odrůda odolná k nekróze, průměrně náchylná k zelenému límci. Plody praskají pouze u stopky. Sklizeň pozdnější. Na jedné rostlině nedozrává více, než 10 plodů (obvykle kolem 5). Díky velikosti plodů je ale sklizeň poměrně bohatá. 

Albertovské žluté 

Novější Československá žlutoplodá odrůda bujně rostoucí a dobře plodící žluté plody velikostně menší a dobré chuti. Odrůda je středně raná a odolná ke všem zmíněným neduhům. Dobrý poměr šťávy a dužniny. Vijany pěkně bohaté. 

Nyní keříčkové odrůdy: 

Paprikové červené 

Původem z trhu ve Štítarech u Kolína. Nejspíš se jedná o přejmenovanou odrůdu typu S.Marzano. Odrůda je středně raná, málo plodná a překvapivě zakrslá. Odolná všem zmíněným neduhům. Keřík kompaktní, až zahuštěný. Plody červené, tvarem upomínají na papriku. Konzistence typického keříčkového rajčete. Chuť mdlá, stěny tvrdé. 

Šejk 

Nová odrůda s geneticky fixovaným vysokým obsahem lykopenu. Plod je skutečně pěkně probarvený, poměrně šťavnatý. Sklizeň bohatá a poměrně raná. Odolné praskání i zelenému límci. K nekróze náchylnější. 

A na konec rajčata divoká: 

 

Divoké červené 

Původem od pěstitele, který tuto odrůdu získal z o.p.s. Gengel. Plody velikosti třešní. Pravděpodobně divoké rajče bedrníkolisté. Roste bujně, plodí velice hojně, středně raná odrůda. Odolná všem zmíněným neduhům. Chuť dobrá, intenzivní a šťavnatá. 

Divoké z Hané 

Červená odrůda pravděpodobně rajčete bedrníkolistého. Původně pěstovaná na Hané. Od předchozí odrůdy se odlišuje pouze lehce narůžovělými plody. 

Divoké žluté pidi z Francie 

Stejného původu jako první odrůda. Údajně má menší plody, než červená forma. To se mi ale potvrdilo poze ve skleníku, kde se jí vůbec nedařilo. Ve volné půdě má stejnou velikost jako červená forma. Odolná rovněž všem zmíněným neduhům, vlastnosti shodné s červenou formou. 

SHRNUTÍ 

Celkově jsem byl s výběrem odrůd poměrně spokojen, ale je jasné, že vyžaduje zlepšení v různých směrech. Změny jistě přinese i případné napadení plísní bramborovou. Zatím zde mohu prezentovat tyto výsledky: 

ODRŮDY DLE RANOSTI: 

nejranější: Stupické polní rané 

rané: Tigerella, Angreštové žluté, Šejk 

středně rané: Sláva Porýní, Tiger Tom, Skvrnitý říman, Paprikové červené,divoká rajčata, od pěstitelky ze sídliště 1 a 2, Albertovské žluté 

pozdnější: Black russian, Tygrované, KBX  

nejpozdnější: Citrónové 

PLODNÉ ODRŮDY: Tigerella, Sláva Porýní, Angreštové žluté, Šejk, divoká rajčata,Tygrované, Citrónové, Od pěstitelky ze sídliště 2, Albertovské žluté 

ODRŮDY ODOLNÉ PRASKÁNÍ: Paprikové červené, Angreštové žluté, Šejk, divoká rajčata, Citrónové, Tygrované 

ODRŮDY ODOLNÉ NEKRÓZE: Tigerella, Sláva Porýní, Paprikové červené, Angreštové žluté, divoká rajčata, Citrónové, TYgrované, od pěstitelky ze sídliště 1 a 2, KBX, Albertovské žluté 

ODRŮDY ODOLNÉ ZELENÉMU LÍMCI: Paprikové červené, Angreštové žluté, Šejk, divoká rajčata, Tygrované, Citrónové, Albertovské žluté 

CHUŤOVĚ ZAJÍMAVÉ ODRŮDY (subjektivní dojem): Tigerella, Skvrnitý říman, Od pěstitelky ze sídliště 1, KBX 

CELKOVÉ ZHODNOCENÍ ODRŮD 

K dalšímu rozšíření nejvíce doporučuji tyto odrůdy: 

Stupické polní rané - pro svou ranost je to důležitá odrůda pro podmínky České republiky 

Sláva Porýní - pro vysokou plodnost a jakostní plody doporučeníhodná odrůda 

Skvrnitý říman - poměrně plodná, zajímavá a chutná odrůda 

Angreštové žluté - velmi plodná a vděčná odrůda, spolehlivý zdroj cherry rajčátek 

Šejk - atraktivní a plodná odrůda 

divoká rajčata - známá permakulturní rostlina, má své klady i zápory, ale rozhodně si zaslouží místo v každé permakulturní zahradě 

Tygrované - plodná a chutná odolná odrůda 

Citrónové - velmi pozdní, odolná odrůda 

od pěstitelky ze sídliště 1 - pro svou malinovou příchuť 

KBX - zajímavé ozvláštnění, ale i dobrý zdroj příjemně chutnajících plodů 

Albertovské žluté - plodné, chutné a vzhledné rajče 

ŠPATNÉ ZKUŠENOSTI MÁM S: 

Black russian - výnos nízký, plody praskají, chuťový průměr 

Paprikové červené - nízký výnos, méně chutné plody 

Doufám, že jsem svým skromným výčtem Vám alespoň trochu pomohl při výběru těch nejlepších odrůd pro permakulturní zahradu.

A na závěr jedna zajímavost: 

Rajčata můžeme množit vegetativně. Necháme - li zálistky asi 10 dní ve sklenici s vodou, tak lehce zakoření a jsou připraveny k výsadbě. Takové rostliny u tyčkových odrůd sami ukončují růst (chybí terminál, ten je nahrazen vijanem s plody). Sklizeň i výsadba je pozdnější. 

Přeji hodně štěstí při výběru odrůd, Jan Novotný 

 

zleva ve směru hodinových ručiček: Citrónové, Tiger Tom, Tygrované, Šejk a Albertovské žluté.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskusní téma: SROVNÁNÍ 18 ODRŮD RAJČAT

Datum: 10.11.2021

Vložil: Haroldbleaf

Titulek: Aloha

Hola, volia saber el seu preu.
nox1 Ciao, volevo sapere il tuo prezzo. nox1

Datum: 10.11.2021

Vložil: cialis alternative

Titulek: cialis alternative cialiswithdapoxetine.com

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis without a doctor prescription</a> cialis pills

Datum: 06.11.2021

Vložil: generic cialis

Titulek: cialis alternative cialiswithdapoxetine.com

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis dosage</a> cialis without a doctor prescription

Datum: 31.10.2021

Vložil: buy cialis usa

Titulek: cialis alternative cialiswithdapoxetine.com

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">buy cialis online</a> cialis alternative

Datum: 27.10.2021

Vložil: cialis online

Titulek: cialis dosage cialiswithdapoxetine.com

cialis tablets https://cialiswithdapoxetine.com/

Datum: 24.10.2021

Vložil: cialis online

Titulek: cialis price cialiswithdapoxetine.com

cialis pills <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis price</a>

Datum: 14.10.2021

Vložil: cialis tablets

Titulek: buy cialis online cialiswithdapoxetine.com

cialis price https://cialiswithdapoxetine.com/

Datum: 08.10.2021

Vložil: cialis without a doctor prescription

Titulek: cialis pills cialiswithdapoxetine.com

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cheap cialis</a> cialis dosage

Datum: 12.09.2021

Vložil: RonaldHeime

Titulek: Aloha

Hi, ego volo scire vestri pretium.

Datum: 27.07.2021

Vložil: ecoOmift

Titulek: Удачно делаем Септики для частного дома купить в самаре

[b][url=https://eco-corporation.ru]Автономная канализация в самаре[/url][/b]

Высококачественное сопровождение
Для вас мы предлагаем высококлассные сервис по монтажу автономной канализации под ключ, владеем исключительной методикой и частным подходом к работе.
Максимальное внимание к клиенту
Дабы не ошибиться с выбором, рекомендуется учитывать характеристики самого дачи (либо коттеджа), габариты участка земли.
Обеспечиваем лучший завершающий результат

1 | 2 >>