Vyhledávání

Kontakt

Slimáci na zahradě

27.04.2015 20:59

Všichni je známe, jsou slizcí, je jich hodně a sežerou na co příjdou. Strávil jsem více než dva roky zkoušením různých biologických metod hubení a potlačování těchto bezesporu nejzávažnějších zahradních škůdců. Zde přináším výsledky svého bádání. Co tedy musíte udělat, aby slimáci nadělali minimální škody? 

  1. pod zeleninou nemulčujte! To samé platí i o choulostivých letničkách a trvalkách. Dřeviny můžeme směle mulčovat čímkoli dostupným (přírodním). Totéž platí o jahodách a slimákům odolných rostlinách. Plody jahod slimáci žerou, ale rozdíl mezi zamulčovaným a nezamulčovaným porostem je minimální. Rostliny jsou vůči slimákům různě snášenlivé. Odolné jsou: ledenec nachový, hrách, fazole tyčkové, řeřicha, kozlíček polníček, mangold, cibulové zeleniny, kořenová petržel, mrkev, černý kořen, polní plodiny kromě brambor, většina trvalek. Méně odolné jsou: fazol keříčkový, novozélandský a klasický špenát, asijské zeleniny, tykvovité, rajčata, papriky, košťáloviny, brambory, řepa, celer. Neodolné jsou ředkvičky, veškeré saláty. 
  2. sekejte trávu a omezte její plochu! Trávník je skvělým útočištěm slimáků, ale jen za předpokladu, že je vysoký. Ve vysokém trávníku je více slimáků, než v některých mulčích. Proto, nechcete - li týdně sekat lány trávy zmenšete jeho plochu na minimum. Navíc příliš velké trávníky snižují rozmanitost na zahradě. Mám zkušenost, že v kvetoucích loukách je méně slimáků, než v přerostlém okrasném trávníku. 
  3. sbírejte slimáky! Nejlepší čas je mezi 21 a 5 hodinou. Tehdy jsou slimáci nejvíce aktivní. Vezměte si nůžky a baterku a důkladně prohledejte trávník a zalévané plochy. Každého slimáka, kterého najdete rozstřihněte starými nůžkami. Mnoho lidí má k této metodě výhrady, ale vezměte v potaz, že si takto zachráníte úrodu a ušetříte zahradu zbytečné chemie. Čerstvá i rozkládající se těla slimáků navíc přivábí další slimáky, kteří si začnou pochutnávat na svých soukmenovcích. Nemusíte tak vytvářet složité pasti a lákadla na slimáky. Sběr provádějte alespoň dvakrát za týden. Ideální je každodenní sběr. Vysbírat asi 600 metrovou zahradu trvá kolem hodiny. 
  4. odraďte slimáky pískem! Kolem ohrožených rostlin, především salátu, ředkviček, nebo špenátu nasypte obrubu z písku. Musí být dostatečně široká, což znamená kolem 5 centimetrů. Vrchní vrstva písku musí být stále suchá. Tudíž je nutné ji obnovovat po delších deštích, nebo neopatrné zálivce. Při menších deštících většinou stačí přes den (kdy jsou slimáci neaktivní) písek oschnout. Slimáci nejsou také aktivní během dešti, ale až záhy po něm. Dodržujte tedy zásadu - na noc vždy suchý písek! Písek můžete nahradit vysušeným substrátem, popelem, nebo zbytky kávy, které mohou být i vlhké. 

Dále jsem vyzkoušel mnoho dalších metod, které se neosvědčily. Výsadba odpuzujících rostlin se zcela minula účinkem, stejně tak i různé výluhy z rostlin. Letos bych chtěl vyzkoušet výluh z chilli papriček, který, pokud se osvědčí, by mohl nahradit náročné pískování. Částečně eliminuje výskyt slimáků kbelík s kvasící jíchou, ve které se slimáci utopí. Topí se v ní bohužel i chrobáci a včely, což je nepříjemné. Zakrytí jíchy ale zpomaluje její výrobu. Různé pasti se neosvědčily, protože jsou náročné na čištění a obnovu. Odstranění čehokoli, kde mohou slimáci přenocovat z blízkosti záhonů funguje částečně. Rozhodující je blízkost vysokého travního porostu. Nakonec je zde otázka, zda je vůbec permakulturně přípustné slimáky hubit. Můj názor je takový: 

Ve většině zahrad jsou slimáci přemnoženi jako důsledek předchozího špatného hospodaření. Naše krajina je již tak narušená (převážně díky trávníkům), že se slimáci rozmnožují nad míru. Po snížení plochy trávníku na zahradě a především po jeho řádném sekání se počet slimáků stabilizuje na tak nízké úrovni, že je můžeme označit za škůdce příležitostné. Postupem času tak budeme moci upustit od náročného sběru. Pískování je pak metodou zcela korektní, neboť jde vlastně jen o přesměrování slimáků mimo obhospodařovanou oblast. Asi před rokem v létě jsem udělal malý test. Prohledal jsem asi metr čtvereční louky a tu samou plochu nízkého trávníku a vysokého trávníku. Na louce jsem nalezl i po ohledání každého listu jen pár jedinců, na nízkém trávníku žádného, ale ve vysokém trávníku to byly desítky jedinců. Monokultura trávy zřejmě slimáky nějak přitahuje. Jakým způsobem a jak moc, to bude předmětem mých dalších pokusů. 

Diskusní téma: Slimáci na zahradě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.