Vyhledávání

Kontakt

První letošní setí

14.02.2015 20:47

Nastává čas, na který jsme se dlouho všichni těšili. Sezona si žádá první výsevy, i když se zatím uskutěčňují v truhlících za oknem. Je třeba zaset některé odrůdy paprik náležející převážně ke druhu Capsicum chinense (paprika čínská, jedná se o tropický druh pálivé papriky, odrůdy například Habanero, Fatali yellow, 7pot...). Dále také celer. Letos jsem zasel nehybridní Maxim a vzorek osiva odrůdy Asterix F1. Dnes přišli na řadu první odrůdy klasických paprik Capsicum annuum (paprika roční). Ze zajímavých odrůd mám ještě nevyzkoušený Banánek, potom klasickou Novu a pálivou Cayene. Hlavní vlna paprik však ještě přijde. S ní i některé velice zajímavé odrůdy, jako kupříkladu Moravská ovocná (stará odrůda), nebo španělská Pimiento najerano rojo. Nechybí ani moje vlastní odrůda, či spíše její základ ve formě částečně prokřížené směsi semen. Asi každý, kdo vysévá větší množství druhů a odrůd k předpěstování by si měl vytvořit jakýsi kalendář, podle kterého bude jednotlivé plodiny vysévat, aby na nic nezapomněl. Nemusí jít o pečlivou tabulku, stačí prostý seznam s body. Vždyť i ten můj je vlastně jenom okousaný list papíru A5. Co je na něm napsáno? Mám jej rozdělený do jednotlivých bodů: 

  • první dekáda února: (za okno) papriky Capsicum chinense a Capsicum frutescens, celer, papriky C. annuum s doporučeným brzkým výsevem, například Nova 
  • druhá dekáda února: (za okno) papriky druhé vlny C. annuum. Například Banánek, Cayene. Dále mochyně peruánská, květák a kadeřávek 
  • třetí dekáda února: (za okno) papriky hlavní - třetí vlny C. annuum, sem spadá většina paprik. Hodonínská sladká vzpřímená, Moravská ovocná, Rubinova... Potom brokolice, perila (druh asijské zeleniny), lilek, rané kedlubny (Moravia), salát (Král máje, Major...). 
  • první dekáda března: (za okno) kapusta hlávková, novozélandský špenát (typ listové zeleniny, někdy nazývané čtyřboč), mateřídouška, heřmánek. 
  • druhá dekáda března: (foliák) rajčata (třeba Stupické polní rané, KBX, Tiger Tom...), meloun vodní a cukrový, cukety, růžičková kapusta, jahoda Rujana, čekanka salátová, artyčok kardový, lichořeřišnice, bazalka. 
  • třetí dekáda března: (foliák) merlík listnatý (s jedlými plody - jahodový špenát), pozdní kedluben (Gigant). 
  • první dekáda dubna: (foliák) lagenárie, tykve a dýně, akčokča (paprikookurka - náhrada za okurky, odolná plísni), zelí, pažitka, okurky. 

Pokud něco nevyklíčí jak má, tak to doseji při příští vlně. Vše je totiž naplánováno tak, aby měly plodiny dostatek času a rezervu. Semínka vysévám nabobtnalá ve vodě, i když je to náročné, lépe klíčí. Nechávám je bobtnat v tenké vrstvě vody v plastových miskách. Jako každý rok budu až do vyndání foliáku bojovat s každým centimetrem na parapetu. Letos jsem si navíc vymyslel výsev exotických dřevin - mango, marhaník, mandarinka a annona cherimola. Marhaník už se tváří, že by klíčil. Všem přeji mnoho zdaru při předpěstování. 

Diskusní téma: První letošní setí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.