Vyhledávání

Kontakt

7 ZAJÍMAVÝCH ODRŮD RAJČAT

10.11.2018 17:24

Stejně jako každý rok i letos jsem pěstoval, zkoušel a hodnotil odrůdy celosvětově nejoblíbenější zeleniny, rajčat. V tomto článku se pokusím shrnout přednosti i nevýhody pěstování sedmi netradičních a pozoruhodných nehybridních odrůd, které můžete nejen pěstovat, ale i sami semenařit. 

LONG KEEPER 

Jak už sám název napovídá, jedná se o odrůdu vhodnou ke skladování. Plody se vyznačují pevnou slupkou, odolností k praskání a plesnivění. Long keeper je ideálním rajčetem pro zimní dozrávání pod střechou. V plné zralosti se kulovité až ploše kulovité plody barví do oranžovožluté až růžovooranžové barvy. Rostliny jsou indeterminantní (tyčkové), slabě olistěné a nižšího vzrůstu. Úrodnost ani chuť nejsou nadprůměrné, ale ostatní přednosti tyto nedostatky vyrovnají. 

PRAŽSKÉ DLOUHÉ 

Stará česká odrůda, kterou bychom dnes pojmenovali jako cherry datlové rajče. Od svých moderních příbuzných se liší mnohem vyšším podílem dužniny a značně sladkou chutí. Plody jsou pevné, oválné, odolné k praskání. Rostliny vynikají bujným vzrůstem a vitalitou. Vykazují jistou odolnost černi rajčatové a plodí až do prvních mrazíků. Jedná se o úrodnou odrůdu. Jediným vážnějším negativem zůstává náchylnost k nekróze špiček plodů (způsobuje ji akutní nedostatek vápníku v rychle přijatelné formě oxidu vápenatého, příčinou bývá horké suché počasí). Existuje i žlutá mutace odrůdy, která se kromě barvy liší i mírně kyselejší chutí a poněkud kulatějšími plody. 

CARO RICH 

Tato odrůda byla speciálně vyšlechtěna pro vysoký obsah karotenů (oranžových barviv) v plodech. I když nevyniká chutí, plodností, odolností ani vitalitou, jistě stojí za povšimnutí. Hlavní odrůdou asi nikdy nebude, ale jako zajímavý doplněk ji doporučuji. 

INDIGO APPLE 

Další z barevných odrůd, tentokrát vyšlechtěná na vysoký obsah antokyanů, které barví slupku plodů do tmavě fialové, takřka černé. Přes tuto dominantní barvu jen na spodku plodu prosvítá oranžovočervená základní barva. Rostliny jsou indeterminantního vzrůstu, slabě olistěné. Plodnost je nižší, chuť průměrná. 

ČERVENÉ OBROVSKÉ 

Pravděpodobně krajová nebo stará odrůda s velkými červenými plody. Vynikají odolností k praskání (ve srovnání s beefsteakovými odrůdami stejné velikosti) i skvělou chutí. Dužnina převládá nad šťávou. Rostliny jsou velmi vzrůstné, indeterminantní a vitální, hustě olistěné. Jistě doporučeníhodná odrůda! 

MALINOVÉ OBROVSKÉ 

Bratrská odrůda předchozího rajčete. Liší se o něco slabším vzrůstem, menšími plody vejcovitého tvaru a především sytě růžové barvy. Menší plody bohatě kompenzuje výborná sladká chuť. 

DIVOKÉ ZE SEVERU ČECH 

Velmi odolná odrůda divokého rajčete. Pravděpodobně se jedná o rajče bedrníkolisté. 

Některé ze zmíněných odrůd nabízím ve svém katalogu výměny semen.

Diskusní téma: 7 ZAJÍMAVÝCH ODRŮD RAJČAT

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.